Dressuurtraining

Wil je alles uit jezelf en je paard halen?

Ben je ambitieus en wil jij alles uit jezelf én uit je paard halen? Goede begeleiding is nodig om het allerbeste uit een combinatie te halen. Dit vraagt om een betrokken trainer die weet hoe je een paard het beste kunt trainen en hoe je de ruiter aan kunt zetten om het beste uit zichzelf en uit het paard te halen.

Elk paard heeft een andere aanpak nodig. Elk paard moet in een houding getraind worden die past bij zijn kwaliteiten, karakter en exterieur. Dit is voor elk paard dus anders. Dit geldt ook voor de ruiter. Ieder persoon is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten, ambities, talenten en karakter. Om het beste uit een ruiter te halen moet een trainer zich verdiepen in de verschillende karakters en talenten.
Al ruim 20 jaar ben ik dressuurtrainer en begeleid ik wedstrijdcombinaties. Daarnaast ben ik Zware Tour amazone en breng ik paarden uit op subtop- en breedtesport niveau.  Maar ook in jonge paarden competities, zoals de PAVO Cup. Ik ben Grand Prix-jurylid en jureer regelmatig op subtop wedstrijden en kampioenschappen.

Voorheen hield ik mij ook bezig met het opleiden van instructeurs bij de KNHS, maar nu ben ik lid van de examencommissie. Ik neem examens af van de KNHS-instructeurs.

Deze combinatie van activiteiten zorgen ervoor dat ik mij breed heb ontwikkeld. Ik heb mij van jongs af aan al verdiept in het vraagstuk hoe ik mijn paard het beste kan trainen. Daarnaast beschik ik over goede communicatieve eigenschappen en kan ik gemakkelijk met verschillende karakters overweg. Dit is ook mijn kracht in het begeleiden van dressuurcombinaties. Uit ervaring weet ik dat veel dressuurcombinaties op zoek zijn naar een trainer die het beste uit hen en uit hun paard kan halen. In mijn ogen zijn instructeurs vaak te veel en alleen gericht op de training van het paard en te weinig op de training van de ruiter. Een stukje (persoonlijke) ontwikkeling van de ruiter zal ik dan zeker niet overslaan in mijn lessen. Wil je graag getraind en gecoacht worden door mij? Neem dan contact met mij op!

Mijn visie

Controle over je eigen lichaam is controle over het (het lichaam van) het paard.

Wie trainen er bij mij?

 • Dressuurcombinaties die deelnemen aan wedstrijd op alle niveau’s
 • Dressuurcombinaties die deelnemen aan wedstrijden en vastlopen in hun huidige training en niet weten hoe zij nu verder moeten
 • Dressuurcombinaties die deelnemen aan wedstrijden en naast hun huidige trainer extra verdiepingslessen willen volgen. (Meebrengen eigen trainer is mogelijk)
 • Dressuurcombinaties die proefgerichte training willen volgen
 • Dressuurcombinaties die beter willen presteren op wedstrijden
 • Dressuurcombinaties die meer diepgang en achtergrondinformatie willen over het trainen van hun paard. Dit hoeven niet perse wedstrijdruiters te zijn.

Wat gaan we doen in de les?

 • Eerst maak ik een analyse van jouw paard. Samen met jou bespreek ik de aandachtspunten van jouw paard. Daarna leg ik jou in de les uit hoe jouw paard het beste getraind kan worden naar aanleiding van zijn aandachtspunten.
 • Ik geef veel uitleg over de lichaamshouding en de spieren van het paard en natuurlijk hoe jij als ruiter dit kunt trainen.
 • Tijdens de lessen geef ik je tools en oefeningen mee hoe jij thuis je paard kunt trainen om zijn lichaam beter te gymnastiseren, zodat hij op wedstrijd goed kan presteren voor jou.
 • Naast de aandacht voor het lichaam van het paard besteed ik ook veel aandacht aan de houding & zit en inwerking van de ruiter. Ik vertel jou wat jouw aandachtspunten als ruiter zijn. Hierbij begeleid ik jou, zodat je een completere ruiter wordt die in harmonie met zijn paard samenwerkt.
 • Dressuurtraining wordt afgewisseld met proefgerichte training, zodat jullie optimaal voorbereid worden op de wedstrijden.