LOOPT JOUW PAARD BERGOP? OFTEWEL, TRAIN JIJ DE BORSTSPIEREN VAN JE PAARD?
Misschien heb je het wel eens op je protocol staan: ‘Het paard moet meer bergop lopen’ of ‘paard loopt te veel op de voorhand.’ In de dressuursport zien we graag een paard dat bergop loopt en dat daarbij het achterbeen goed ondertreedt. Een paard dat van nature bergop is gebouwd, kan uiteraard ook gemakkelijker bergop lopen.
Maar hoe zit dat met paarden die daar wat meer moeite mee hebben? Hoe zit dat bijvoorbeeld met de paarden die een wat korter voorbeen hebben en van achteren iets overbouwd zijn? Hoe kun je er voor zorgen dat ook díe paarden bergop gaan lopen?
Allemaal spieren!
In een van mijn vorige blogs heb ik het gehad over de buikspieren van het paard en hoe je door de training van de buikspieren het ruggebruik kunt stimuleren. De buikspieren zijn samen met de rugspieren onderdeel van de belangrijke kernspieren van het paard. Door het trainen van de kernspieren van het paard kun je het atletisch vermogen van je paard verhogen en daarnaast de kans op blessures verminderen.
Naast de rug- en buikspieren, zijn de borstspieren ook een belangrijk onderdeel van deze kernspieren. Op het moment dat het een paard bergop loopt, loopt een paard met zijn schoft omhoog gedrukt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een aanspanning van de spieren waar de borstkas in hangt en waar de schouderbladen met de voorbenen aan vastzitten.
Een hele belangrijke spier hierin is de zogenaamde pectorale draagband. Dit is een grote borstspier die laag tussen de voorbenen ligt en voor een groot deel de voorhand draagt. Op het moment dat deze spier wordt aangespannen, wordt de borstkas omhoog gedrukt en daarmee de schoft.
Je kunt dat zien in de onderstaande figuur. Rechts hangt de borstspier slap en is de borstkas en de schoft laag. Links een aangespannen borstspier en zie je dat de borstkas en de schoft hoger liggen.

Illustratie van Gillian Higgins
Maar hoe trainen we de spieren van de voorhand en met name de pectorale draagband, zodat de schoft en borstkas van het paard omhoog gedrukt worden?
Oefeningen voor de pectorale draagband
Achterwaarts
Net als bij de training van de buik- en rugspieren, helpt het achterwaarts gaan ook het aanspannen van de borstspieren. Als het paard netjes rond in de hals blijft tijdens het achterwaarts gaan, dan zal hij ook zijn pectorale draagband aan moeten spannen om over de rug achterwaarts te kunnen gaan. De oefening achterwaarts is een goede oefening om de kernspieren van het paard te trainen.
Cavaletti-training
Ook het stappen of draven over verhoogde cavaletti’s zorgt ervoor de pectorale draagband wordt versterkt om de schoft en borstkas naar boven te drukken.
Liften van de rug
Als je een kommetje maakt van je hand en deze zachtjes precies op de plaats van de singel onder de buik van het paard drukt, dan lift je de rug van het paard. Met jouw hand stimuleer je de pectorale draagband om zich aan te spannen waardoor de schoft en de rug van het paard omhoog komen. Doe deze oefening voorzichtig, want er zijn gevoelige paarden die dit niet prettig vinden.
Met deze oefening kun je het paard bewust maken en stimuleren, om de pectorale draagband te gebruiken. Hoe makkelijker je paard zijn schoft en rug omhoog drukt hoe soepeler hij is in deze spieren en hoe meer mogelijkheden je hebt om hem hier te trainen. Je krijgt zelf ook meer inzicht in wat er nu eigenlijk precies gebeurt in zijn lichaam.
Hoe hoog instellen?
In onze training kunnen we er aan werken dat de borstspieren, maar ook de buik- en rugspieren worden getraind en sterker worden. Zodoende kunnen we steeds beter voor elkaar krijgen dat een paard met ruggebruik bergop gaat lopen.
Dit proces kost alleen wel veel tijd, vooral bij paarden die van nature niet bergop zijn gebouwd. Sommige ruiters vinden het moeilijk om die tijd te nemen. Ze willen dan graag dat het paard bergop loopt, terwijl het paard nog niet voldoende dragend vermogen heeft ontwikkeld. Met andere woorden, de kernspieren zijn dan nog niet sterk genoeg.
Tegelijkertijd worden we als dressuurruiter opgevoed met de overtuiging dat het paard hoog in de hals gereden moet worden. Dit is wat de jury in de proef wil zien. Om toch de illusie te wekken dat het paard bergop loopt, worden deze paarden te hoog ingesteld in de hals voor wat het lichaam op dat moment aankan.
Ondertussen wordt de schoft en de rug naar beneden gedrukt, omdat de kernspieren nog niet sterk genoeg zijn. Het gevolg is dat het paard zonder ruggebruik en met weinig souplesse in de rondte gaat.
Om een paard in deze (verkeerde) houding te zetten, moeten we als ruiter niet willen. Neem dus de tijd voor de opleiding van je paard. Verdiep jezelf in zijn spieren en hoe je deze kunt trainen. En geef je paard de tijd om deze spieren te ontwikkelen en hierin sterker te worden. Dan kan hij voor jou de oefeningen mooi en goed uitvoeren. In de tussentijd liever een keer op je protocol dat je paard nog meer bergop moet, dan dat je jouw paard geforceerd in een verkeerde houding ‘trekt’.
Succes!
Verdiep jij je al genoeg in de spieren van je paard, hoe deze werken en hoe deze getraind moeten worden?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!